Botigues de Catalunya

Botigues de Catalunya

Cercar
Estàs a  |  Inici  |  Associacions  |  Detall
Català  |  Castellano

Asociaciones

Associacions
Cercar per població
Cercar per nom
Creu Coberta
Associacio de Comerciants i Veins de Creu Coberta
Sector: Serveis professionals
Categoria: Associació de Comerç
Adreça:
Callao, 9, baixos
08014 Barcelona
Contacte:
Tel. 933 321 707
Fax 934 250 892
http://www.creucoberta.com
Descripció:
El territori que avui ocupa Sants, era travessat per camins diversos que comunicaven la ciutat amb les vies del Llobregat i la costa, rutes transitades des de temps immemorials i que havien format part de la Via Augusta romana. El camí més important era el d'Espanya, el qual, sortint pel portal de Sant Antoni, remuntava per la Creu Coberta i continuava pels que avui són el carrer del Sant Crist i el carrer Blanco, i remuntava la vall del Llobregat endinsant-se cap a l'interior de la península.

Cap a la meitat de la dècada del 1760, per tal de solucionar les comunicacions de la ciutat cap el sud i l'oest, es va construir una nova carretera de Barcelona a Madrid, la nova carretera, com l'anterior camí, sortia del portal de Sant Antoni, enfilava cap a la Creu Coberta i es projectava, de forma absolutament rectilínia, fins a la zona d'Esplugues i Sant Feliu de Llobregat.

La carretera de la Creu Coberta o de Sants, es va convertir immediatament en el nou referent, assolint un protagonisme estructural cap al 1850. Des d'aleshores van començar a instal·lar-se establiments, per tal de donar servei a un camí de la importància de la nova carretera. d'aquella data existeix la constància de que Sants disposava d'un teixit considerable, pel que fa al comerç al detall i a l'engròs, al transport i als serveis en general, tant és així, que aquests establiments comercials ja comptaven amb clients, de pas o no, de la ciutat de Barcelona.

El carrer de Sants, encara conegut i recordat avui dia com "la carretera", sens dubte és l'artèria principal del barri i un centre comercial d'una intensitat que pocs altres carrers de la ciutat igualen. És també l'eix de comunicacions bàsic, per on passa el metro des del 1926, i per on van circular els tramvies fins l'any 1969, quan van ser substituits pels autobusos. També l'actual estació central del tren a Barcelona es troba a pocs metres de "la carretera", així, entre uns mitjans i altres, permeten accedir als potencials clients des de tota Barcelona i d'arreu de Catalunya.

La part de "la carretera" que està a tocar de la plaça d'Espanya, el carrer de la Creu Coberta, pertany al barri d'Hostafrancs, que és i ha estat sempre un barri, primer de Sants i després de Barcelona. La urbanització de la plaça d'Espanya, porta d'Hostafrancs, reforçà el paper comercial del carrer de la Creu Coberta, en anar-se convertint en un centre de comunicacions important per a Barcelona. Els baixos de totes les cases d'aquesta part de "la carretera" es convertiren en botigues, fent desaparèixer gairebé les entrades de veïns. Un gran solar fou dedicat el 1888 al mercat municipal.

Aquests condicionants històrics, amb l'afegit de l'empenta tradicional dels seus comerciants, han portat a que, avui dia, l'actual eix comercial Sants-Creu Coberta sigui un lloc de privilegi per al comerç urbà. Els gairebé nou-cents establiments comercials i de serveis, que s'hi troben en els quatre quilometres que separen la plaça d'Espanya de la Carretera de Collblanc, són per si mateixos, un pol d'atracció per a clients, no tan sols del mateix barri, sinó d'arreu de Barcelona i de les poblacions a l'entorn. s'ha calculat que més de sis milions de persones visiten l'eix anualment.

l'eix comercial el formen l'Associació de Comerciants de Creu Coberta i Sants Establiments Units, dues associacions pioneres de l'associacionisme comercial. El comerç de l'eix és bàsicament familiar, amb una marcada especialització en productes tèxtils, sabates, perfumeria i marroquineria, també hi han moltes franquícies i establiments de cadenes comercials, que segueixen la mateixa línia d'especialització dels comerços més petits.

Sants-Creu Coberta es un lloc de privilegi per al comerç urbà.
Mapa de localització:
Comentaris:
Hi han 0 comentaris disponibles.
Seccions:
Inici  |  Model comercial català  |  Notícies  |  Activitats  |  Associacions  |  Contactar  |  Festes Locals Catalunya 2013
© 2023 Botigues de Catalunya.
Tots els drets reservats. Nota Legal  |  Mapa Web  |  Política de Cookies
powered by: dommia