La inflació espanyola del mes d’agost augmenta sis dècimes respecte el mes anterior i situa la variació interanual de l’IPC en el 2,7%, cinc dècimes per sobre la registrada el mes anterior. De la seva banda, l’IPCA (harmonitzat) augmenta, també, cinc dècimes i se situa en el 2,7%, una dècima per sobre la del conjunt de la Unió Monetària (2,6%), trencant la tendència observada en els últims mesos en què se situava per sota. Per la seva incidència, destaquen els augments en termes interanuals dels preus dels productes energètics (11,9%), de les begudes alcohòliques i tabac (9,9%), fonamentalment imposició al tabac, del transport (6,1%), de l’habitatge (6,0%), a partir dels increments en l’electricitat, gas i aigua i de la medecina (12,4%), a partir dels augments dels medicaments i, les disminucions de les taxes interanuals de les comunicacions (-4,6%). De la seva banda, la inflació subjacent augmenta dues dècimes en termes mensuals i es manté en l’1,4%.
A Catalunya, els preus al consum augmenten sis dècimes en relació al juliol, el que situa la variació interanual en el 3,1%, quatre dècimes per sobre la del conjunt d’Espanya. Aquest major ritme de creixement dels preus s’explica pels majors augments en la medecina i, en menor mesura de l’ensenyament i els hotels, cafès i restaurants.
Territorialment, Girona amb un augment de set dècimes en relació al mes anterior se situa amb la taxa interanual més baixa de les demarcacions (2,9%). Tarragona i Barcelona, amb un increment de cinc dècimes en relació al juliol situen la seva taxa de variació interanual en el 3,1%. Finalment, a Lleida, els preus augmenten de set dècimes respecte al juliol i situa la seva variació interanual en el 3,4%.
PIMEC valora de forma negativa l’evolució dels preus a l’agost ja que ens situa en un escenari d’augment de la inflació, reducció del PIB i augment de l’atur i, alerta de la pressió sobre els augments salarials que aquesta situació pot provocar a final d’any. I d’aquesta evolució destaca:
· Després de 9 mesos en què els preus augmentaven per sota dels de la Unió Monetària, aquesta situació es reverteix i incideix negativament en la competitivitat via preus dels nostres productes.
· L’evolució de preus a l’agost encara no recull l’impacte de la pujada de l’IVA. PIMEC estima que aquest fet tindrà un impacte en l’IPC d’entre cinc i vuit dècimes en un any.
· Una proporció molt important de l’augment de preus és conseqüència dels increments en els preus dels carburants i dels productes energètics i en la part regulada dels mateixos (peatges de les tarifes de l’electricitat i el gas) i, en menor mesura, d’altres imposicions indirectes (impostos sobre el tabac).
· PIMEC insisteix en què la reforma del sector energètic prevista pel govern ha d’anar orientada a disminuir la nostra dependència exterior i en fomentar la competència per atenuar els augments de preus que s’observen.
Font: Pimec