La cooperativa artesana Avantva Coop de Lleida reconeguda amb el Premi Emprèn 2024
26 de març de 2025
La Generalitat de Catalunya ha reconegut la trajectòria de la ceramista Madola amb el Premi Nacional d'Artesania 2024. A més, ha atorgat el Premi Prestigia a l'Associació Ceramistes de Catalunya, el Premi Restaura a Jorquera Pianos i el Premi Millor obra artística a l'artesana tèxtil Sonia Benítez.
Aquests premis tenen com a objectiu reconèixer el valor de l'artesania catalana i contribuir a donar-li la màxima projecció en el sector.
El lliurament dels Premis i els Diplomis de Mestre Artesà o Mestra Artesana 2024 es durà a terme dilluns que ve 31 de març en un acte en el Palau de la Generalitat encapçalat pel president del Govern i el conseller d'Empresa i Treball.
La cooperativa artesana Avantva Coop ha estat reconeguda amb el Premi Emprèn 2024 per la creació d'un laboratori de cosmètica natural en el municipi de Lleida El Poal, que aposta per l'elaboració i venda de productes ecològics i de proximitat.
La Generalitat de Catalunya, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d'Empresa i Treball, ha distingit amb el Premi Nacional d'Artesania 2024 a la ceramista Maria Àngels Domingo Laplana, coneguda com Madola, per la seva excepcional trajectòria artística que l'ha convertit en un referent en el sector a nivell internacional. També s'ha atorgat el Premi Prestigia a l'Associació Ceramistes de Catalunya i el Premi Restaura a Jorquera Pianos. En aquesta edició dels Premis, el Govern ha concedit per primera vegada el Premi Millor obra artística, que ha estat per a l'artesana tèxtil Sonia Benítez.
Amb aquests 5 premis, el Govern cerca reconèixer el valor i la rellevància que té l'artesania en la societat catalana i contribuir a donar-li la màxima projecció mitjançant el reconeixement del treball del sector. Amb aquest objectiu, en 2015 la Generalitat va impulsar la creació d'aquests premis, que en aquesta edició celebren la seva 10a edició. El Premi Nacional d'Artesania està dotat amb 7.000 euros, una peça commemorativa i l'exposició de l'obra en el Centri d'Artesania Catalunya. El Premi Emprèn està dotat amb 2.500 euros i el Premi Millor obra artística amb 1.000 euros.
El lliurament dels premis es realitzarà dilluns que ve 31 de març a les 18.00 hores en un acte en el Palau de la Generalitat, que estarà encapçalat pel president del Govern, Salvador Illa, i el conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper. En l'acte també es lliuraran els 13 Diplomis de Mestre Artesà o Mestra Artesana 2024, distincions que reconeixen la trajectòria professional dels diferents representants del sector artesà a Catalunya i el seu mestratge.
Destacar l'elaboració artesanal dels premis que es lliuraran: els Premis Nacionals d'Artesania és un disseny de Victor Olmedo Jordán amb la participació de les artesanes Beatriz Zuazo González, Sofia Plana Celaya i l'artesà Carles Muñoz Vicente. Quant als Diplomis, el paper és obra del Museu Vaig moldre Paperer de Capellades, i les Insígnies de l'artesana Laura Malcampo Manrubia de l'escola de joieria JORGC.
Els 5 Premis Nacionals d'Artesania 2024 són els següents:
Premi Nacional d'Artesania: Maria Àngels Domingo Laplana (Madola), pel seu brillant i excepcional trajectòria artística, amb una activitat extraordinària de creació i elaboració de peces ceràmiques que conjuguen els elements originaris amb l'art més contemporani i conceptual; i que l'ha convertit en un referent en el sector, sent reconeguda a nivell internacional. Ha realitzat exposicions individuals i col·lectives a tot el món, té obra permanent en diversos museus i obres de gran format en l'espai urbà. Establerta a Premià de Dalt, és membre de la Real Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, de l'Acadèmia Internacional de Ceràmica (AIC) de Ginebra i del Work-Craft Council de la UNESCO a París. La seva obra ha estat reconeguda amb diversos premis de prestigi.
Premi Emprèn: Avantva Coop, per la unió de dones artesanes en la creació d'un laboratori cosmètic en el municipi de Lleida El Poal, en forma de cooperativa, que aposta per l'elaboració i venda de productes ecològics i de proximitat del sector de la cosmètica natural. A més d'oferir un lloc per a la creació de productes, la cooperativa també brinda serveis d'assessorament i acompanyament quant a la producció i redacció d'expedients de seguretat i avaluació de fórmules, entre altres. La cooperativa també té la intenció de programar activitats culturals i formatives i, en un futur, projectar la construcció d'un obrador agroalimentari.
Premi Prestigia: Associació Ceramistes de Catalunya, per la seva extensa trajectòria de més de vint anys en la promoció i difusió de la ceràmica catalana a través de la revista Terrart, que s'ha convertit en un referent en el món de l'artesania i la ceràmica a nivell nacional i internacional.
Premi Millor obra artística: Sonia Benítez Jiménez, per la seva aplicació de les tècniques tradicionals en la creació de teixits artístics i tèxtils per a la llar, i per traduir-les al món contemporani, sent l'artesania, l'art i el disseny la seva fórmula d'expressió artística.
Premi Restaura: Jorquera Piano, per la seva labor des de l'any 1853 de conservació i restauració de pianos, pianolas, harmòniums, manubrios i clavicémbalos; i per la seva àmplia experiència i experiència en el món de la música i concretament del piano, conservant el caràcter i l'essència de l'empresa familiar, situada a Barcelona, després de cinc generacions al capdavant. L'establiment barceloní va ser reconegut amb el Premi Nacional de Comerç 2021.
La Generalitat lliura aquestes distincions des de l'any 1986, i actualment Catalunya compta amb 634 Mestres artesans o artesanes en actiu.
El diploma de Mestre Artesà o Mestra Artesana professional s'atorga a aquelles persones que han fet de l'exercici d'un ofici artesà la seva professió i que compten amb més de vint anys de trajectòria professional reconeguda, amb excel·lència en el domini tècnic de l'ofici i aportacions a la seva pràctica. Per part seva, el diploma de Mestre Artesà divulgatiu o Mestra Artesana divulgativa s'atorga a aquelles persones que, encara que no han exercit professionalment l'ofici artesà, combinen l'excel·lència en el domini tècnic de l'ofici i les aportacions a la seva pràctica amb la capacitat de transmissió dels coneixements de l'ofici mitjançant el maestrazgo, la docència o qualsevol altre mitjà pedagògic per a donar continuïtat a un o més oficis artesans.
Les 8 persones artesanes distingides amb el Diploma de Mestre Artesà o Mestra Artesana professional 2024 són les següents:
- Carles Agustí Turró, de l'ofici de ceramista (Forallac, Baix Empordà, Girona)
- Oscar Calabres Alvarez, de l'ofici de fonedor (La Bisbal d'Empordà, Baix Empordà, Girona)
- Rosa Castañer Masdeu, artesana multidisciplinària (Barcelona, Barcelonès, Barcelona)
- Antoni Centellas Aguilà, de l'ofici de les arts del llibre (Vic, Osona, Catalunya Central)
- Roser Giné Anguera, de l'ofici de saboner (El Molar, Priorat, Tarragona)
- Myrna Mats Scherer, de l'ofici de sabatera (Barcelona, Barcelonès, Barcelona)
- Paloma Somacarrera Coello, de l'ofici de vidriera (Igualada, Anoia, Penedès)
- Antonio Torrebejano Mateos, de l'ofici d'ebenista (Sant Climent de Llobregat, Baix Llobregat, Barcelona)
Les 5 persones artesanes distingides amb el Diploma de Mestre Artesà o Mestra Artesana divulgativa 2024 són les següents:
- Montserrat Alabau Orriols, de l'ofici de vidriera (Sant Just Desvern, Baix Llobregat)
- Marcela Burgos Rodriguez, de l'ofici de saboner (El Prat, Bages; Catalunya Central)
- Núria Negre Herzing, de l'ofici de ceramista (Sant Martí de Llémena, Gironès, Girona)
- Ismael Porta Balanya, de l'ofici de belenista (Montblanc, Conca de Barberà, Tarragona)
- Ana Isabel Sánchez-Marin Martínez, de l'ofici de manufacturera d'objectes i complements d'elements naturals (Bellvei, Baix Penedès, Penedès)