Botigues de Catalunya

Botigues de Catalunya

Esportcat incrementa un 50% l'ajut als clubs esportius i hi destinarà 4,5 milions d'euros aquest any

17 de març de 2023

  • La dotació econòmica augmenta 1,5 milions d’euros respecte a l’any passat i permetrà arribar a més clubs
  • “Més ajuts, més equips, més territori”, la subvenció s’amplia per primera vegada a categories inferiors amb una nova línia de suport
  • “L’èxit de l’esport català sou vosaltres”, detalla Anna Caula i Paretas, secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, durant una trobada amb representants de clubs de tot el país

Esportcat incrementarà aquest any l’ajut a clubs esportius i obrirà, per primera vegada, una nova línia per a categories inferiors. “Subvencions per a la participació de clubs esportius federats en competicions oficials”, nou nom de la convocatòria, incrementa en un 50% la dotació econòmica respecte a l’any anterior. En termes absoluts, l’augment és d’1,5 milions d’euros i permetrà arribar a un total de 4,5 milions d’euros per a aquestes entitats.

D’aquesta manera, el Govern consolida una subvenció que l’any passat ja va multiplicar per quatre, amb la partida més alta per a l’esport femení. Aquest increment va permetre augmentar el nombre de clubs beneficiats, que va passar de 50, el 2021, a 125, l’any passat. Enguany s’estima que es pot arribar a donar suport a, aproximadament, unes 230 entitats. Per tant, des del 2021, la xifra de clubs beneficiats s’haurà multiplicat per cinc.

“Més ajuts, més equips, més territori” és la premissa sota la qual treballa Esportcat. En aquest sentit, a part de l’increment pressupostari, l’ajut s’amplia amb un cinquè programa: “Esport base”. Aquest nou punt està destinat als clubs que han participat, per mèrits propis, en campionats estatals en categories inferiors. “La feina dels clubs és inesgotable. Tenim un teixit esportiu excepcional i volem reconèixer aquesta tasca perquè continuïn apostant per un esport base de qualitat”, ha detallat Anna Caula i Paretas, secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, durant una trobada amb representants de més de 100 clubs, que han conegut de primera mà les principals novetats de la subvenció. “L’èxit de l’esport català sou vosaltres”, ha recalcat Caula.

Els clubs, motor de l’esport català

Per la seva banda, Aleix Villatoro i Oliver, director del Consell Català de l’Esport, ha fet un breu balanç de la convocatòria per a clubs del 2022. “Hem fet un salt espectacular. De 50 a 125 clubs per a 30 esports diferents. L’objectiu del Govern és estar al vostre costat i dotar-vos de més eines perquè seguiu amb la feina extraordinària que feu dia a dia”, ha compartit. Villatoro ho ha definit amb una idea: “Catalunya és país esportiu, i vosaltres en sou un dels principals motors”.

La subvenció d’enguany està destinada a clubs de Primera i Segona divisió femenina de categoria estatal, entitats que hagin assolit el dret de participació per mèrits propis en competicions oficials internacionals prèvies en la temporada esportiva finalitzada, equips que han ascendit a categories estatals per mèrits propis, clubs que han excel·lit en les màximes categories estatals i equips que han disputat fases finals en categories inferiors en campionats o lligues estatals. Les bases es publicaran durant les pròximes setmanes i el tràmit es podrà fer al web d’Esportcat.

Aprofitant la presència dels representants del teixit esportiu català, la secretària general ha fet un balanç dels projectes desplegats, amb especial èmfasi a donar visibilitat i generar noves referents, sobretot en esport femení i en modalitats menys representades. Caula ha explicat iniciatives com “Entre totes, tot. Esport femení”, que va agrupar a més de 4.000 persones el passat setembre a Tarragona i on es va demostrar la força de l’esport femení. També ha fet menció a “Totesport. Entre totes, joc”, el primer espai lúdic de l’esport femení, on, per primera vegada, les modalitats estaven representades únicament per dones. “Canviàvem l’imaginari d’infants i joves. Jugaven tenint com a referent, per primer cop, dones esportistes”.

La secretària general també ha compartit projectes com “Una de les nostres”, el programa de TV3 que s’està emetent cada dimecres després del Telenotícies Vespre, i el llibre i pòdcast “Superheroïnes de l’esport”, històries de 10 dones esportistes explicades per 10 periodistes femenines.

“Projecte Talent: l’esport del futur” ha sigut una de les altres iniciatives que Caula ha volgut compartir amb les persones assistents. Fins ara, s’han dut a terme fins a 6 trobades sobre temàtiques com medicina esportiva, anàlisi i recopilació de dades, esport femení o el paper de l’esport com a eina social. El projecte parteix de la recerca, expertesa i coneixement de l’univers Esportcat (Generalitat de Catalunya), compost pel CAR de Sant Cugat, el Consell Català de l’Esport i l’INEFC, amb voluntat de crear diferents espais de trobada que promoguin la co-creació de projectes compartits de futur.

El Govern aposta per l’esport i l’activitat física i, des del mes de novembre, tal com ha recordat la secretària general, són considerats béns essencials, amb l’objectiu de refermar el compromís de continuar promovent la vida saludable de les persones i reactivar el país impulsant els sectors estratègics en un context en què els agents de l’àmbit esportiu han de fer front a importants reptes.

Generalitat de Catalunya

Contingut relacionat

Carregant...
x