El Govern endurirà les sancions a les empreses amb ofertes fraudulentes reiterades pel Black Friday
21 de febrer de 2025
El Departament d'Empresa i Treball del Govern endurirà les sancions a les empreses que realitzin ofertes fraudulentes de manera reiterada durant la campanya de descomptes del Black Friday. L'objectiu és augmentar la capacitat dissuasiva de les sancions per a evitar futures pràctiques comercials indegudes i protegir especialment al petit comerç.
Aquesta mesura es deu a l'alt grau d'incompliment detectat en la campanya d'inspecció de 2024, en la qual es van trobar possibles incompliments en el 77,2% de les empreses inspeccionades, un augment del 9% respecte a l'any anterior.
En l'última campanya d'inspecció, es van incrementar els controls per part de l'Agència Catalana del Consum i la Direcció General de Comerç, principalment en internet. Es van inspeccionar un total de 79 empreses, enfront de les 55 del 2023 (un augment del 43,6%), i es van revisar 2.950 productes d'electrònica, roba, complements, perfumeria i productes per a la llar, que tradicionalment concentren la majoria dels descomptes.
D'acord amb la normativa, el Departament d'Empresa i Treball augmentarà l'import de les noves sancions a aquelles empreses que ja tenen una sanció ferma de l'any anterior. A més de les sancions econòmiques, tant Consum com Comerç poden imposar com mesura dissuasiva addicional una sanció accessòria de publicitat a les empreses multades de manera reiterada, la qual cosa permetrà fer públic els seus noms una vegada que les sancions siguin fermes, és a dir, una vegada que s'hagin resolt tots els possibles recursos presentats per les empreses.
L'Agència Catalana del Consum té com a objectiu prioritari protegir als consumidors enfront de l'ús de publicitat enganyosa, d'acord amb el que s'estableix en el Codi de Consum català. Des de l'àmbit del Comerç, els controls se centren principalment a garantir una competència lleial entre els establiments comercials.
Quant a les ofertes o promocions, la legislació estableix obligacions per a les empreses i els comerços, com informar sobre el preu original, el preu rebaixat i el percentatge de descompte, tenint en compte que el preu original ha de ser el més baix que hagi tingut el producte en aquest mateix establiment en els trenta dies anteriors a la promoció. Les infraccions a la normativa de Comerç poden ser sancionades amb fins a 20.000 euros, o fins a 100.000 euros en cas de reincidència. Aquelles que vulnerin els drets dels consumidors poden implicar multes de fins a 100.000 euros.
Actualment, les inspeccions realitzades el mes de novembre passat es troben en la fase de diligències prèvies, la qual cosa significa que les empreses poden presentar al·legacions o aportar informació. Finalment, s'obriran els corresponents expedients sancionadors en aquells casos en els quals es constati una conducta infractora.
Arran dels controls realitzats en 2023, el Departament d'Empresa i Treball va obrir 41 expedients sancionadors. En concret, la Direcció General de Comerç va obrir 31 expedients sancionadors per infraccions en matèria de competència deslleial, dels quals 17 ja s'han resolt amb sancions per un import total de 185.000 euros. Quant a Consum, es van obrir expedients disciplinaris per infraccions greus a 9 empreses, per constatar conductes infractores segons la normativa relativa a la protecció dels consumidors. Cadascun d'aquests expedients pot comportar sancions de fins a 100.000 euros.
En la campanya de 2022, es van sancionar un total de 47 empreses per un import total d'1.014.000 euros.