Botigues de Catalunya

Botigues de Catalunya

Comerç intel·ligent: com la tecnologia pot transformar el sector

8 de gener de 2025

La recent celebració del Mobile World Congress ens ha recordat novament l'omnipresència de la tecnologia i el seu paper transformador en tots els àmbits. També en el del comerç. Les innovacions tecnològiques no sols canvien la forma en què els consumidors descobreixen, trien, proven o paguen els productes, sinó que també revolucionen els processos interns de la gestió de les empreses comercials, fent-les més eficients i competitives.

Com anunciaven els tecnòlegs des de fa setmanes, aquesta edició del congrés ha situat la intel·ligència artificial i el 5G en el cim de la revolució tecnològica. És evident que aquests àmbits d'innovació poden fer possible una revolució sense precedents per a moltes de les nostres empreses. Però, especialment, per a aquelles que interpel·len directament als consumidors i consumidores.

La tecnologia existeix per a facilitar-nos la vida. El comerç també. Per això ha estat tan il·lusionant veure, al llarg d'aquesta setmana, la gran quantitat d'oportunitats que s'albiren entorn de la digitalització de les empreses comercials catalanes, quan el que es tracta és de proveir els productes, els serveis i les experiències que demanda el públic.

Aquests dies hem vist com la IA pot ajudar els comerços a personalitzar la generació de continguts, a optimitzar les compres i els estocs, o a facilitar els pagaments. Hem vist com el 5G ens pot ajudar a adaptar l'oferta de les botigues als constants canvis en els patrons de consum, i com facilita la incorporació de solucions de realitat virtual o realitat augmentada. Hem vist botigues intel·ligents a partir del big data, i també tecnologies que faran dels eixos comercials de les nostres ciutats uns entorns més segurs, més amables i més intel·ligents.

Totes aquestes solucions tecnològiques generen una gran oportunitat perquè el comerç català millori l'experiència de compra dels seus clients. Una oportunitat que farà possible que en els pròxims anys sorgeixin models de negoci altament competitius que, sens dubte, faran compatibles les innovacions disruptivas amb la integració de nous serveis, alineats al seu torn amb l'economia verda i circular, en aquest moment absolutament innegociable.

Catalunya compta amb un ecosistema tecnològic de primer ordre i, alhora, amb un model comercial diversificat i amb gran capil·laritat en el territori. Avui, aquest binomi guanyador ens dóna l'oportunitat de posicionar-nos com un referent en la innovació de les empreses comercials. El comerç intel·ligent ja no és una opció, és l'evolució necessària cap a un model competitiu i sostenible.

Però aquesta meta planteja desafiaments rellevants que caldrà assumir i afrontar des de la responsabilitat. La transformació no pot deixar enrere a ningú, ni a les empreses ni als consumidors, cada vegada més exigents quant a la transparència de la informació i la seguretat de les dades. Per a fer-ho, caldrà garantir l'atracció de talent ?en la línia de l'espai Talent Sorra del MWC?, impulsar un sòlid ecosistema tecnològic per al comerç català i potenciar la col·laboració entre tots els agents.

El futur del comerç no és una realitat més o menys llunyana: ja és aquí, és aquest, i només amb una gestió acurada podrem transformar els seus desafiaments en oportunitats per a tots. El Govern té el compromís d'acompanyar al sector en aquesta gestió, de guiar aquest procés de transformació, garantint que ningú quedi al marge i posant a la seva disposició les eines necessàries: formació, ocupació i assessorament en digitalització.

També serà necessari posar en el centre del debat públic la necessària sinergia entre la planificació urbanística i l'estratègia comercial; aquest és el primer pas per a aconseguir una societat integrada i viva, aquella que reforça el paper del comerç com el pilar essencial de cohesió social que ha estat sempre, com l'element estructurador dels nostres barris i pobles en un moment en què necessitem enfortir, més que mai, les relacions humanes.

I una última reflexió: la bretxa de gènere en el sector tecnològica continua sent una realitat. Malgrat els avanços, encara ens trobem amb barreres invisibles, prejudicis i falta de referents. Si l'economia i la societat del futur han de ser tecnològiques, es necessita més presència, es necessita donar més visibilitat al talent i al lideratge femení. Perquè només amb una participació diversa i real es podrà generar una innovació més àmplia, rica, creativa, adaptada i representativa de tota la societat.

Més Informació

Carregant...
x